Als je vandaag een nieuwe wasmachine koopt, dan wil je daar toch een aantal jaren plezier van hebben. Een wasmachine moet, afhankelijk van het gebruik, toch wel minstens een jaar of tien mee kunnen gaan. Datzelfde geldt voor een koffiezetapparaat, een vaatwasmachine of een strijkijzer. Maar al deze apparaten hebben één zwakke plek, namelijk het verwarmingselement. Dit is gevoelig voor kalkaanslag. Deze kalk zit in het drinkwater en hecht zich aan delen van een apparaat die warm worden. Als er te veel kalkaanslag is dan zal het apparaat niet meer goed werken.

Hard en zacht water

In Nederland is de kwaliteit van het drinkwater uitstekend. Maar er kan wel meer of minder kalk in zitten. Dit hangt af van de regio waar je woont. Als het water in jouw regio erg ‘hard’ is, dan kan dit gevolgen hebben voor de levensduur van je apparaten. Je moet ze dan wat vaker ontkalken, bijvoorbeeld met schoonmaakazijn. Je kunt voor je strijkijzer ook gekookt water gebruiken of dooiwater uit de vriezer. Het waterbedrijf dat bij jou in de regio het drinkwater levert, verstrekt op hun website informatie over de hardheid van het drinkwater. Het waterbedrijf is niet verplicht om de hoeveelheid kalk in het drinkwater te verminderen. Kalk is immers niet schadelijk voor de gezondheid. Wil je zachter water, dan moet je daar zelf iets aan doen.

Wat doet een waterontharder?

Is het water in jouw regio erg kalkrijk, dan kun je een waterontharder installeren. Dit is een apparaat dat de kalk grotendeels uit het drinkwater haalt voordat het uit de kraan stroom. Het apparaat wordt direct op de waterleiding geplaatst op de plek waar deze het huis binnenkomt. De kalk kleeft vast aan aluminium balletjes in het apparaat. Deze balletjes moeten periodiek worden gereinigd of vervangen. Er zijn verschillende soorten waterontharders te koop, je keuze is afhankelijk van de hoeveelheid water die wordt gebruikt en dus van de grootte van je gezin.

Repareren in plaats van vervangen

Een apparaat dat niet meer of niet meer goed werkt hoeft niet meteen te worden weggegooid. In steeds meer plaatsen komen zogenaamde repair cafés. Hier werken vrijwilligers die apparaten repareren. Van koffiezetapparaten tot stofzuigers en van mixers tot laptops. Vaak kan een apparaat na een simpele reparatie nog een poosje mee. Dit is niet alleen gunstig voor je portemonnee maar ook voor het milieu, want na reparatie hoeft het apparaat nog niet te worden vernietigd.

Wees zuinig op apparaten

Natuurlijk verleng je de levensduur van een apparaat ook door er zuinig mee om te gaan. Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig en gebruik het apparaat op de juiste wijze. Neem voorschriften voor reiniging in acht en stel een apparaat niet bloot aan te hoge of juist te lage temperaturen. Dit soort simpele maatregelen kunnen ervoor zorgen dat je veel langer plezier hebt van je wasmachine of stofzuiger. En dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.