Dit is waarom een thuisaccu steeds interessanter wordt
- maart 14, 2025
De thuisaccu wint steeds meer aan populariteit, en dat is niet zonder reden. Iedereen en alles moet gaan verduurzamen. Dit wordt al veel gedaan met zonnepanelen. Nog een slimme manier om energie efficiënter te gebruiken is een thuisaccu. Dit komt steeds meer aan bod, helemaal nu de salderingsregeling wordt afgebouwd. Het gaat dus steeds voordeliger worden om je eigen stroom op te slaan, zodat je dat later weer kan gebruiken. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over een thuisaccu.
Waarom wordt een thuisaccu steeds interessanter?
Als het heel zonnig is, wekken zonnepanelen overdag vaak meer stroom op dan direct wordt verbruikt. Hierdoor ontstaat een overschot. Nu kan je dit overschot nog terugleveren aan het elektriciteitsnet en hiervoor een vergoeding krijgen. Echter, vanaf 2027 gaat het stoppen van de salderingsregeling ervoor zorgen dat dit niet meer mogelijk is, waardoor zonnepanelen ook een stuk minder aantrekkelijk worden. Een thuisaccu daarentegen is hiervoor de perfecte oplossing. Zo’n thuisaccu zorgt ervoor dat je de opgewekte stroom kan opslaan voor later gebruik – bijvoorbeeld in de avond. Dit maakt je minder afhankelijk van energieleveranciers en helpt je om te profiteren van duurzame energie.
De voor- en nadelen van een thuisaccu
Een thuisaccu, ook wel een thuisbatterij genoemd, brengt diverse voordelen met zich mee. Allereerst bespaar je door opgeslagen energie later te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je minder stroom van het net hoeft af te nemen, omdat je het opgeslagen hebt. Je maakt altijd maximaal gebruik van je eigen opgewekte stroom. Je ontwijkt hiermee de hoge prijzen. Daarnaast is het gebruik van een thuisaccu ook nog eens duurzaam, want je gebruikt zelf opgewekte energie en daardoor heb je ook minder CO2-uitstoot.
Waar voordelen zijn, zijn ook nadelen. Een thuisbatterij heeft namelijk een hoge aanschafprijs die kan verschillen van €4.000 en €10.000. Dit hangt af van de opslagcapaciteit van de batterij. Hoe groter de opslagcapaciteit hoe hoger de aanschafprijs is. Daarnaast zijn er momenteel nog geen subsidies beschikbaar, wat het financieel minder aantrekkelijk maakt. Ten slotte is een thuisaccu niet gemakkelijk te recyclen. Dit zorgt ervoor dat de milieubelasting heel hoog is. Het is financieel gezien dus toch allemaal best prijzig.
Is een thuisaccu rendabel?
De rendabiliteit van een thuisaccu hangt af van verschillende factoren, zoals je energieverbruik, de hoeveelheid opgewekte zonne-energie en de kosten van de accu, maar ook de levensduur speelt een rol. Gemiddeld gezien gaan de batterijen zo’n 10 à 20 jaar mee, maar dat hangt wel af van de soort batterij. De thuisaccu is vooral geschikt voor huishoudens die overdag veel zonne-energie opwekken en deze pas later verbruiken. Ook bij stijgende energieprijzen en dalende teruglevertarieven wordt de investering steeds interessanter. Uiteindelijk blijft de terugverdientijd op dit moment relatief lang, mede door het ontbreken van subsidies.
Ben jij benieuwd of een thuisaccu bij jouw huishouden past en of het iets voor jou is? Bekijk dan onze website en neem contact op voor meer informatie.
Andere artikelen

Ik ben Sander, een gepassioneerde schrijver die artikelen schrijft over uiteenlopende onderwerpen. Van technologie tot lifestyle en van duurzaamheid tot cultuur, ik vind het fascinerend om complexe thema’s toegankelijk en interessant te maken voor een breed publiek. Schrijven is voor mij meer dan werk; het is een manier om verhalen te vertellen en kennis te delen. Ik streef ernaar om mijn lezers te inspireren, informeren en soms zelfs te verrassen. Door mijn nieuwsgierige aard en brede interesses blijf ik mezelf uitdagen om steeds nieuwe invalshoeken te ontdekken en mijn schrijfvaardigheden te verfijnen.