Steeds minder mensen zijn handig met klussen in huis. We zijn steeds meer gewend om voor een klus iemand in te huren. Een schilder, een timmerman, een installateur. Maar het probleem daarbij kan zijn dat je niet snel een vakman kunt vinden. Mensen die goed met hun handen kunnen werken hebben vaak een volle agenda omdat heel wat klanten een beroep op hen doen. Zelf een klus kunnen doen is dan ook vaak wel de snelste optie. Daarnaast is het sowieso goedkoper. Maar voor dat laatste geldt dan natuurlijk wel de voorwaarde dat het goed gaat en dan het liefst in één keer.
Maak een goede planning
Bij een technische groothandel kun je alle materialen bestellen die je nodig hebt voor je klus. Maak van tevoren een goede berekening van wat je allemaal nodig hebt. Niet alleen materialen, maar ook gereedschappen. Houd er rekening mee dat er materiaal verloren gaat bij verzagen of versnijden. Bedenk ook hoeveel tijd het gaat kosten om de klus uit te voeren. Daarbij moet je rekening houden met eventueel droogtijden of andere redenen waarom je niet meteen verder kunt. Ga je bijvoorbeeld een vloer leggen en de ondervloer moet eerst worden geëgaliseerd, dan moet je minstens 2 etmalen wachten voordat je de daadwerkelijke vloer kunt leggen. Bij schilderwerk moet grondverf goed kunnen drogen voordat je kunt aflakken.
Weet waar je aan begint
Sommige klussen lijken eenvoudig maar zijn dat allerminst. Het leggen van leidingen en waterslangen is bijvoorbeeld zeker niet eenvoudig. Als je van plan bent om zelf een keuken of badkamer te plaatsen kun je overwegen om dit soort werkzaamheden over te laten aan een ervaren loodgieter. Bepaalde werkzaamheden op het gebied van elektra mogen ook alleen door een erkende vakman worden gedaan. Denk aan het bij plaatsen van groepen in de meterkast. Bedenk dat als je eenmaal aan een klus begint en je komt er vervolgens achter dat het te hoog gegrepen is, je met een probleem zit. Als je de vloer hebt gesloopt moet er een nieuwe vloer komen, als de bedrading van de elektriciteit los ligt dan moet dat worden hersteld, ook als jij tot de ontdekking komt dat je het niet voor elkaar gaat krijgen. Op zo’n moment met spoed een elektricien of vloerenlegger optrommelen is meestal een lastige opgave.
Let altijd op je veiligheid
De meeste mensen die bij de huisarts of op de spoedeisende hulp terechtkomen met verwondingen hebben deze opgelopen tijdens het klussen. Let altijd op je veiligheid. Zorg dat je gereedschappen op een veilige manier gebruikt en lees instructies voor het gebruik van klusmaterialen indien van toepassing. Draag een beschermende bril als je gaat lassen, draag handschoenen als je met ruwe materialen werkt. Een verwonding loop je op in een split second, en soms duurt het weken of maanden voordat je bent hersteld. Al die tijd kun je misschien niet werken of je vrije tijd niet op jouw manier besteden.