De meest voorkomende problemen tussen huurders en verhuurders

Jaarlijks ontstaan er behoorlijk wat conflicten tussen huurders en verhuurders van woningen. Deze conflicten zijn erg uiteenlopend. Vaak gaan ze over een verhoging van de huurprijs of het niet voldoen van de huur. Het kan gaan om verbouwingen in of aan het huis die de verhuurder wil doorvoeren en de huurder niet ziet zitten of juist om aanpassingen die de huurder wil, maar de verhuurder niet wil doorvoeren. Wij geven je inzicht in de meest voorkomende problemen en conflicten tussen huurders en verhuurders.

Het niet nakomen van afspraken in het huurcontract

In verreweg de meeste gevallen wordt er een huurcontract gesloten tussen huurder en verhuurder. Dit is ook heel belangrijk. Het geeft je iets in handen dat wettelijk geldig is en waar je op terug kunt vallen als het nodig is. Ga je bijvoorbeeld met een huurcontract naar De Brouwer Advocaten Rotterdam? Dan sta je sterker dan wanneer je geen contract kunt overleggen. In het huurcontract staan alle belangrijke afspraken. Hierbij kun je denken over de hoogte van de huur en de data waarop de huur voldaan dient te worden. Heel veel conflicten tussen huurders en verhuurders ontstaan doordat afspraken in het huurcontract niet worden nageleefd.

Huurders verhuurders1

Gebrek aan onderhoud door de verhuurder

Er zijn ook relatief veel conflicten die ontstaan doordat de verhuurder niet tijdig zorgt voor onderhoud aan de woning. Reparaties worden niet binnen redelijke termijn uitgevoerd en er is vaker sprake van achterstallig onderhoud. Hierbij kan worden gedacht aan verwarmingsproblemen, vochtproblemen en lekkages. De huurder heeft recht op een veilige en bewoonbare woning.

Conflicten met betrekking tot de huurprijs

Ook de conflicten over de huurprijs komen regelmatig voor. Deze ontstaan in verreweg de meeste gevallen wanneer één van beide partijen de huurprijs graag aangepast wil zien. De verhuurder wil de huurprijs verhogen en de huurder kan redenen hebben om een lagere huurprijs te willen betalen. Afgelopen jaar wilden veel verhuurders de huur een eind verhogen door de sterk verhoogde energieprijzen. Dit mag niet zomaar. Geschillen rondom huurprijzen moeten vrijwel altijd worden opgelost aan de hand van de wettelijke regels en met de inzet van een huurcommissie.

Onenigheid over de teruggave van de borg

Veel huurders betalen borg en zouden deze borg terug moeten ontvangen als zij de woning in nette staat weer verlaten. De staat van oplevering leidt vaak tot onenigheid. Meer dan eens wil de verhuurder de borg niet teruggeven, terwijl de huurder van mening is hier wel recht op te hebben. Deze problemen worden het best voorkomen door een inspectierapport op te stellen.

Illegale activiteiten in de woning

Tot slot zijn er de illegale activiteiten in de woning die vaak leiden tot conflicten tussen huurder en verhuurder. Hierbij kan het gaan om onderverhuur zonder toestemming of bijvoorbeeld het realiseren van een wietplantage op de zolder van de woning. In deze gevallen is het vrijwel altijd noodzakelijk om een advocaat in te schakelen.

Foto van Nina
Nina

Mijn naam is Nina en ik schrijf artikelen voor deze website die zich richt op diverse onderwerpen. Schrijven is altijd mijn passie geweest, en ik geniet ervan om mijn kennis en inzichten met anderen te delen. Of het nu gaat om lifestyle, technologie, gezondheid of reizen, ik vind het geweldig om te onderzoeken en te schrijven over de dingen die ons dagelijks leven beïnvloeden. Mijn doel is om informatieve en boeiende content te creëren die lezers inspireert en helpt. In mijn vrije tijd lees ik graag, ontdek ik nieuwe hobby's en breng ik tijd door met vrienden en familie.

Inhoud

Nieuwe blogs