Duurzaam bouwen krijgt voet aan de grond in Nederland
Een huis bouwen, daar komt vandaag de dag heel wat bij kijken. Het is niet meer zo eenvoudig als vroeger omdat er aan tal van voordelen moet worden voldaan. De overheid stelt eisen, maar ook de opdrachtgever heeft vaak een uitgebreide wensenlijst. Die wil kunststof kozijnen, goede isolatie en liefst een woning die geen gasaansluiting meer nodig heeft en dus is voorbereid op een toekomst zonder fossiele brandstoffen. En dan hebben we het nog niet over de te volgen voorschriften tijdens de bouw. Als het even kan moet ook daarbij zo min mogelijk uitstoot van CO2 plaatsvinden.
Elektrische machines
Er worden steeds meer bouwmachines gebruikt die geen diesel- of benzinemotor meer hebben maar een elektromotor. Deze machines maakt ook KAESER Kompressoren. Het produceren van ‘groene’ machines en apparaten is zeer lucratief omdat de vraag ernaar de komende jaren zeker zal toenemen. Steeds meer projectontwikkelaars willen duurzaam bouwen. Dit is goed voor hun reputatie en bovendien voldoen ze daarmee aan de eisen die onder andere gemeenten stellen. Alleen als aan deze regels wordt voldaan mag er gebouwd worden.
Tekort aan stroom is een probleem
Een probleem waar bouwers mee worden geconfronteerd is dat er een gebrek is aan capaciteit bij de elektriciteitscentrales. Hierdoor kan een verzoek om een stroomaansluiting op een bouwplaats vaak niet worden gehonoreerd of geldt er een lange wachttijd. Vaak wordt een aanvraag al 2 jaar of langer voor de beoogde start van een project ingediend. Maar ook dat is geen garantie dat de aansluiting er ook daadwerkelijk is als de bouw zou moeten starten. Dit betekent dat er óf niet gebouwd kan worden óf dat er toch weer gebruik gemaakt moet worden van diesel generatoren. Dit probleem zal de komende jaren nog aan de orde blijven, want voor het uitbreiden van het elektriciteitsnet zijn forse investeringen nodig die in de miljarden euro’s gaan lopen.
Duurzaamheid op kleinere schaal
Op kleinere schaal kan er vaak al wel gebruik worden gemaakt van elektrische machines. Denk bijvoorbeeld aan een mobiele compressor die wordt ingezet bij de renovatie van een woning of een bedrijfspand. Deze machines zijn ook gemakkelijker aan te sluiten omdat ze minder stroom gebruiken. Elektrische machines met grote capaciteit hebben vaak krachtstroom nodig, daarvoor is een gewone aansluiting van 230 Volt dus niet voldoende. Hoe de toekomst eruit gaat zien is anno 2024 lastig te voorspellen. Europa wil vanaf 2050 klimaatneutraal zijn, maar het is maar de vraag of dat gaat lukken. Voor het stoppen met fossiele brandstoffen zijn forse investeringen nodig en dat kan lang niet elk bedrijf opbrengen. De overheid springt deels bij met subsidies maar die zijn in veel gevallen niet voldoende. Als daarbij ook het stroomnet niet voldoende kan leveren dan lopen bouwbedrijven tegen grenzen aan. Dit zal er in veel gevallen voor zorgen dat er toch weer gebruik gemaakt wordt van door diesel aangedreven machines.
Mijn naam is Nina en ik schrijf artikelen voor deze website die zich richt op diverse onderwerpen. Schrijven is altijd mijn passie geweest, en ik geniet ervan om mijn kennis en inzichten met anderen te delen. Of het nu gaat om lifestyle, technologie, gezondheid of reizen, ik vind het geweldig om te onderzoeken en te schrijven over de dingen die ons dagelijks leven beïnvloeden. Mijn doel is om informatieve en boeiende content te creëren die lezers inspireert en helpt. In mijn vrije tijd lees ik graag, ontdek ik nieuwe hobby's en breng ik tijd door met vrienden en familie.