Een 3D printer was nog niet eens zo heel lang geleden een bezienswaardigheid. Tergend langzaam werd er een mini poppetje van kunststof geprint en daar was iedereen laaiend enthousiast over. Maar zoals het vaak gaat met uitvindingen, de innovatie gaat door. De prijzen voor deze printers zakten en zo verschenen de eerste 3D printers ook bij mensen thuis. Vooral hobbyisten vonden en vinden het prachtig om dingen te ontwerpen en die vervolgens met hun printer te maken. Maar er komen ook steeds meer nuttige toepassingen.

Protheses printen

Met een 3D printer worden in ziekenhuizen protheses geprint om mensen te helpen die een lichaamsdeel moeten missen. Of het nu een oor, neus of hand is. De 3D printer kan een prothese maken die zo goed mogelijk past en ook qua kleur en uitstraling nauw aansluit bi degene die de prothese gaat dragen. De tijd dat mensen die een hand missen zich met een haak moesten behelpen ligt daardoor inmiddels ver achter ons. Moet er een lichaamsdeel worden geamputeerd, of dat nu een neus, voet of hand is, dan kan een 3D geprinte prothese uitkomst bieden. Dit gebeurt ook in het lichaam. Kunstheupen en -knieën worden op maat gemaakt door geavanceerde printers.

Printen voor de bouw

Ook in de bouw wordt er heel wat af geprint. Complete wanden en vloeren worden kunstmatig gemaakt. De afwerking gebeurt door stralingstechniek. Onder andere het bedrijf Normfinish houdt zich hiermee bezig. Dankzij de geavanceerde technieken kan op deze manier een compleet huis in de fabriek worden gemaakt. Een badkamer of keuken wordt op die manier compleet afgemonteerd op de bouwplaats afgeleverd. Het enige dat de werkers ter plaatse nog moeten doen is de desbetreffende ruimte op de juiste plaats neerzetten en de nodige aansluitingen regelen. Dat laatste heeft natuurlijk nog wel wat voeten in de aarde. De badkamer moet wel worden voorzien van water, stroom en verwarming.

Komt straks alles uit de 3D printer?

Net zoals gewone printers worden 3D printers steeds verder verbeterd en kunnen ze steeds meer. Ook de snelheid waarmee ze werken gaat omhoog. Vroeger duurde het uren voordat een relatief klein object door de 3D printer werd afgerond. Nu kun je er in sommige gevallen gewoon op wachten. Hoe geavanceerder, des te meer rekenkracht het kost en dus des te langzamer het proces gaat. Maar over pakweg 10 of 20 jaar weten we waarschijnlijk niet beter meer dan dat een 3D printer zo ongeveer alles kan maken wat we kunnen verzinnen, als hij de juiste input en grondstoffen maar tot zijn beschikking krijgt. Komt er daarmee een definitief einde aan productiewerk? Ten dele waarschijnlijk wel. Vandaag de dag zijn er al veel minder mensen die in fabrieken werken en daar routinematig werk doen. Dat wordt steeds vaker overgenomen door computers. Maar die computers hebben natuurlijk wel aansturing nodig. En die komt voorlopig nog steeds van de mensen die ze bedienen.