Hoe beveilig je de data van je bedrijf tegen cybercriminelen?

Bedrijven opereren steeds meer online. Vrijwel ieder bedrijf heeft vandaag de dag een website en veel bedrijven verkopen hun producten online of geven de gelegenheid om online een offerte aan te vragen. Een website is dan ook heel goed voor de marketing van je onderneming. Maar je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat de gegevens van je klanten en ook je eigen data veilig zijn. Een datalek kan ervoor zorgen at criminelen toegang krijgen tot je netwerk en op die manier vertrouwelijke gegevens kunnen buitmaken.

Werken in de cloud

Vroeger werden gegevens van bedrijven en instellingen bewaard op eigen servers. Die stonden 24/7 te draaien in een aparte serverruimte om alle systemen van het bedrijf in de lucht te houden. Vandaag de dag wordt er steeds vaker gekozen voor cloudoplossingen. Een extern bedrijf zorgt er dan voor dat alle gevoelige data veilig wordt opgeslagen ‘in de cloud’. Dit kan zo ver gaan dat er op de systemen van het bedrijf zelf niets meer te vinden is omdat alles meteen wordt weggeschreven. De bedrijven die clouddiensten aanbieden doen er alles aan om dit zo veilig mogelijk te doen zodat gegevens niet in verkeerde handen kunnen vallen. Dit geeft nooit een 100% garantie maar de kans op een geslaagde cyberaanval wordt wel steeds kleiner.

Bedrijven zijn interessant voor hackers

Een bedrijf is een dankbaar doelwit voor hackers. Zij kunnen gegevens bemachtigen waarmee bijvoorbeeld identiteitsfraude kan worden gepleegd. Vooral kleinere en middelgrote bedrijven lopen risico. Zij hebben vaak niet de kennis of de middelen om hun data optimaal te beveiligen. Als jouw bedrijf ook tot het MKB behoort is het aan te raden om hier toch eens over na te denken. Je kunt kiezen voor veilige data opslag in de cloud maar ook full service IT behoort tot de mogelijkheden. Dan worden ook je systemen geüpdatet met nieuwe versies en krijg je ondersteuning bij storingen aan het IT systeem of de telefooncentrale.

Ethisch hacken

Het is ook een optie om een ethisch hacker in te schakelen om je systemen door te nemen. Deze hacker gaat aan de slag om te proberen in het bedrijfsnetwerk in te breken. Als dat lukt dan worden de zwakke plekken met je gedeeld. De ethisch hacker zal uiteraard geen gevoelige data stelen, maar wel laten zien wat er had kunnen gebeuren als niet hij of zij maar een cybercrimineel dezelfde handelingen had uitgevoerd. Met tips voor een betere beveiliging van je bedrijfsnetwerk kan hopelijk een echte aanval worden voorkomen. Er zijn verschillende manieren waarop hackers te werk gaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook per e-mail. Het is zaak je personeel goed te instrueren over het omgaan met inkomende mails. Ook dit kan een ethisch hacker onderzoeken, er kunnen fake mails worden gestuurd om te zien hoe medewerkers hiermee omgaan. Zo wordt onder meer voorkomen dat er onterechte betalingen worden gedaan aan criminelen.

Foto van Nina
Nina

Mijn naam is Nina en ik schrijf artikelen voor deze website die zich richt op diverse onderwerpen. Schrijven is altijd mijn passie geweest, en ik geniet ervan om mijn kennis en inzichten met anderen te delen. Of het nu gaat om lifestyle, technologie, gezondheid of reizen, ik vind het geweldig om te onderzoeken en te schrijven over de dingen die ons dagelijks leven beïnvloeden. Mijn doel is om informatieve en boeiende content te creëren die lezers inspireert en helpt. In mijn vrije tijd lees ik graag, ontdek ik nieuwe hobby's en breng ik tijd door met vrienden en familie.

Inhoud

Nieuwe blogs