Hoe kun je als take away horeca ondernemer duurzaam werken?

Take away

Als je ondernemer bent met een zaak waar klanten afhaalmaaltijden kunnen bestellen, of als je een bezorgservice hebt, dan gaat er op een gemiddelde dag heel wat verpakkingsmateriaal doorheen. Vroeger ging het dan vooral om de overbekende plastic ‘ritseltasjes’ en plastic bakjes waar de etenswaren in worden verpakt. Maar wil je het als ondernemer duurzamer aanpakken dan kun je beter overstappen op alternatieven van karton.

Kartonnen bakjes

In steeds meer zaken waar eten wordt afgehaald zie je de plastic bakjes verdwijnen en plaatsmaken voor snackbakjes van karton. Ze zijn zodanig gemaakt dat ze wat vocht kunnen opnemen en dus niet na 5 minuten uit elkaar vallen. Deze bakjes zijn er in alle soorten en maten. Geschikt voor broodjes hamburger, voor friet, voor belegde broodjes zoals baguettes en panini’s en voor allerlei soorten snacks. Ze zijn er ook met een apart compartiment voor saus, omdat veel klanten het niet prettig vinden om friet te eten die volledig in saus is gedrenkt. Deze alternatieven kunnen, mits ze grotendeels schoon zijn, bij het oud papier worden weggegooid. Vroeger mocht dit niet, maar tegenwoordig kan kartonnen verpakking voor voedsel, mits deze niet te vet en vies is geworden, goed worden gerecycled.

Toeslag op plastic bakjes

Sinds 1 juli 2023 moest een verplichte toeslag worden geheven aan klanten op plastic wegwerpbakjes en -bekers. Dit leidde tot veel ergernis bij ondernemers. Het zorgt voor extra administratie en bovendien wekt het ergernis bij klanten. Die brachten soms eigen bekers en pannen mee, maar daar waren veel horecazaken ook weer niet blij mee, want het betekende een risico voor de hygiëne in de zaak. Daarom besloot de overheid eind 2025 dat deze extra toeslag per 1 januari 2026 mag vervallen. Daar moet wel tegenover staan dat er een goed alternatief wordt geboden, zoals de kartonnen bakjes en zakjes van PackagingDirect.

Minder zwerfafval

Het doel van het stimuleren van herbruikbare verpakkingen is natuurlijk duidelijk: minder zwerfafval. Plastic dat wordt weggegooid op straat doet er jaren over om te ‘vergaan’. Daarom worden ondernemers gestimuleerd om materialen te gebruiken die sneller en makkelijker kunnen worden verwerkt, het liefst door ze te recyclen en de grondstof opnieuw te gebruiken. Met karton gaat dit steeds beter. Zo kunnen pizzadozen, die voorheen standaard bij het restafval gingen en dus werden verbrand, nu vaak toch bij het oud papier. Dat kan als de bodem van de doos niet te vies is geworden van ingetrokken vet, gesmolten kaas en saus. Daarom zitten diepvries pizza’s in een (recyclebare) plastic verpakking in de doos en wordt er voor verse pizza’s uit de takeaway vaak een stuk bakpapier of ander soort onderlegger gebruikt om de doos schoon te houden zodat die netjes bij het oud papier kan. Gebruikers vinden het ook prettig als verpakkingen niet bij het restafval hoeven, want in steeds meer gemeenten moet hiervoor extra worden betaald, terwijl papier en karton altijd gratis wordt opgehaald. Dit scheelt dus direct in de kosten. Om die reden zijn particulieren vaak maar wat graag bereid om moeite te doen om verpakkingen bij het oud papier te gooien.

Foto van Patrick
Patrick

Ik ben Patrick, een gepassioneerde schrijver van artikelen en blogs voor een website die zich richt op wonen en interieur. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor design, deel ik graag mijn kennis en inspiratie om lezers te helpen hun ideale leefruimte te creëren. Of het nu gaat om de nieuwste trends, praktische tips of diepgaande analyses, ik streef ernaar om waardevolle en boeiende content te bieden. Met mijn achtergrond in interieurontwerp en jarenlange ervaring in de schrijverswereld, breng ik een unieke en deskundige kijk op alles wat met wonen te maken heeft.