Een lekkende kraan lijkt misschien een klein probleem, maar het kan al snel leiden tot een grote verspilling van water en hogere waterrekeningen. Wist je dat een kraan die één druppel per seconde lekt, meer dan 11.000 liter water per jaar kan verspillen? Dat is genoeg om 180 badkuipen mee te vullen! Gelukkig is het repareren van een lekkende kraan vaak een eenvoudige klus die je zelf kunt doen, zelfs als je geen klusjesman bent. In deze blog leg ik stap voor stap uit hoe je een lekkende kraan kunt repareren.

Waarom repareer je een lekkende kraan?

Een lekkende kraan kan veel ongemakken veroorzaken. Behalve dat het constant druppelen irritant kan zijn, kan het ook waterschade veroorzaken aan je wastafel of aanrecht. Daarnaast verhoogt het je waterrekening onnodig. Gelukkig kun je met een paar eenvoudige gereedschappen en een beetje tijd de meeste lekkende kranen zelf repareren.

Wat heb je nodig?

Voordat je begint met het repareren van je kraan, heb je een paar basisgereedschappen nodig:

–          Inbussleutels of schroevendraaiers (afhankelijk van het type kraan)

–          Tang of moersleutel

–          O-ringen of kraanringen (indien nodig, afhankelijk van het probleem)

–          Teflontape (optioneel)

–          Doekjes of oude handdoek

Zo repareer je een lekkende kraan

Voordat je begint met het repareren van de kraan, moet je de watertoevoer afsluiten. Meestal vind je de afsluitkraantjes onder de wastafel of in de buurt van de kraan. Draai deze kraantjes dicht om te voorkomen dat er water lekt terwijl je werkt. Open vervolgens de kraan om het resterende water eruit te laten lopen.

De volgende stap is het verwijderen van de handgreep van de kraan

Bij sommige kranen zit er een klein schroefje aan de voorkant of zijkant van de handgreep, dat je met een schroevendraaier of inbussleutel kunt losdraaien. Bij andere modellen moet je misschien een afdekkapje verwijderen om bij de schroef te komen. Als de handgreep vastzit, gebruik dan een doek om deze voorzichtig los te wrikken.

Haal de kraanonderdelen uit elkaar

Zodra je de handgreep hebt verwijderd, krijg je toegang tot de binnenkant van de kraan. Dit is waar je de oorzaak van de lekkage kunt vinden. De meeste moderne kranen hebben een cartridge-systeem. Verwijder de cartridge of de binnenste kraanonderdelen met een tang of moersleutel. Let goed op hoe de onderdelen in elkaar zitten, zodat je ze later gemakkelijk weer in elkaar kunt zetten.

Controleer de o-ringen en pakkingringen

De meest voorkomende oorzaak van een lekkende kraan zijn versleten of beschadigde O-ringen of pakkingringen. Deze ringen zorgen voor een goede afdichting binnen de kraan. Controleer de ringen op scheuren, slijtage of verkleuring. Als je versleten ringen vindt, vervang ze dan door nieuwe. Neem de oude ringen mee naar de bouwmarkt om ervoor te zorgen dat je de juiste maat vervangt.

Vervang versleten onderdelen

Als je de oorzaak van de lekkage hebt gevonden, zoals een versleten O-ring of een beschadigde cartridge, vervang deze dan door een nieuwe. Smeer de nieuwe O-ringen licht in met kraanvet of een siliconen smeermiddel om ervoor te zorgen dat ze soepel in de kraan passen en een goede afdichting bieden.

Zet de kraan weer in elkaar

Plaats de onderdelen weer in de juiste volgorde terug in de kraan. Zorg ervoor dat alles goed vastzit, maar draai niet te strak aan om beschadigingen te voorkomen. Plaats de handgreep terug en schroef deze vast.

Test de kraan

Zodra je de kraan weer in elkaar hebt gezet, kun je de watertoevoer weer openen. Draai de kraan aan en controleer of de lekkage is verholpen. Als er nog steeds water lekt, kan het zijn dat er nog een ander probleem is of dat een onderdeel niet goed is geplaatst. Controleer alles nog eens zorgvuldig.

Wat moet je doen als het niet lukt?

Als het repareren van de lekkende kraan niet lukt of als je merkt dat het probleem groter is dan je dacht, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Een ervaren klusjesman, zoals een Handyman in Maastricht, kan snel en efficiënt het probleem oplossen. Ze hebben de juiste gereedschappen en kennis om de lekkage veilig en grondig te repareren. Bovendien bespaar je jezelf tijd en frustratie door het overlaten aan een professional.

Het is altijd beter om te voorkomen dat een kraan gaat lekken. Regelmatig onderhoud kan helpen om problemen vroegtijdig te ontdekken en te verhelpen. Draai kranen niet te strak dicht, want dit kan de O-ringen en andere afdichtingen beschadigen. Zorg ook voor een goede waterdruk in je huis; te hoge druk kan je leidingen en kranen beschadigen.

Een lekkende kraan kan veel ongemakken en onnodige kosten veroorzaken. Gelukkig kun je met een paar eenvoudige stappen zelf proberen om het probleem op te lossen. Of je nu handig bent of niet, het is de moeite waard om het te proberen. Mocht het niet lukken, dan kun je altijd rekenen op de hulp van een professional, zoals Handyman Maastricht. Zo zorg je ervoor dat je kraan weer naar behoren werkt en voorkom je verdere waterschade en verspilling.