Sommige kinderen gaan graag naar school en rollen zonder al te veel problemen door de basisschool en het voortgezet onderwijs. Daarna gaan ze een leuke opleiding of studie doen en vinden een baan. So far so good. Maar niet iedereen gaat het zo makkelijk af. Soms heeft een leerling op de basisschool of op het voortgezet onderwijs moeite met een vak of enkele vakken. De docent heeft lang niet altijd tijd om zo’n leerling extra te begeleiden. Dat is het punt waarop de bijlesdocent in beeld komt. En dat kan jij zijn. Veel studenten geven tijdens hun studie bijles aan kinderen om op die manier wat bij te verdienen. Maar je levert ook een heel belangrijke bijdrage aan de leerontwikkeling van je leerlingen.
Bijles geef je op verschillende manieren
Je kunt bijles geven op verschillende manieren. Sommige leerlingen krijgen online bijles. Jij bent als bijles stand-by om vragen te beantwoorden die de leerling via een speciaal platform aan je voorlegt. Je geeft uitleg via de chat of via een videoverbinding. Het kan ook dat je bijles geeft bij een leerling thuis. Deze één op één begeleiding heeft vaak het beste en snelste resultaat. En dan is er nog de bijles klas. Een klein groepje van enkele leerlingen krijgt bijles op een locatie die het bijlesinstituut heeft gehuurd. Je begeleidt een aantal leerlingen bij het maken van hun huiswerk of bij het maken van speciale opdrachten voor vakken waar een leerling moeite mee heeft.
Steun en toeverlaat van je leerlingen
Ga je bijles geven als student dan ben je in veel gevallen de steun en toeverlaat van je leerlingen. Soms gaat het om kinderen die geen hulp van hun ouders krijgen, bijvoorbeeld omdat die zelf laag opgeleid zijn of niet goed Nederlands spreken. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat de leerling op school goed mee kan komen en goede resultaten haalt. Aan basisschool leerlingen geef je meestal bijles rekenen, bijles Nederlandse taal of begrijpend lezen. Leerlingen in het voortgezet onderwijs krijgen daarnaast vaak bijles in vreemde talen zoals Frans en Engels of in exacte vakken als natuurkunde, wiskunde en economie. De lesstof voor de bijlessen wordt vaak aangeleverd door de school, zodat deze goed aansluit bij de lesstof die ook op school wordt behandeld. Resultaten van toetsen worden met de bijlesdocent gedeeld zodat duidelijk wordt of de bijlessen voldoende succes hebben of dat er wellicht moet worden bijgestuurd.
Aanmelden als bijles docent
Je kunt contact opnemen met StudentsPlus om je aan te melden als bijles docent. Bij je aanmelding kun je aangeven in welke vakken je bijles wilt geven en of je voorkeur uitgaat naar leerlingen op de basisschool of in het voortgezet onderwijs. Bijles wordt altijd buiten schooltijd gegeven, dus aan het einde van de middag of soms in de vroege avond. Je kunt het aantal uren dat je bijles wilt geven meestal zelf bepalen.