Zo laat je een duurzaam huis bouwen
Als je je eigen huis gaat laten bouwen, dan wil je dat natuurlijk zo duurzaam mogelijk laten zijn. Energie besparen is vandaag de dag heel belangrijk, gebruik maken van zonne-energie of andere duurzame bronnen is een belangrijke voorwaarde. Dat weten architecten ook. Daarom is een duurzaam huis ontwerpen vaak de opdracht. Een huis met een warmtepomp, zonnepanelen, goede isolatie en gemaakt van materialen die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk hebben.
Hoe gaat jouw nieuwe huis eruit zien?
Als je de mogelijkheid hebt om een huis te laten bouwen, dan kun je daar al je wensen in terug laten komen. Je kunt zelf bepalen hoeveel slaapkamers je nodig hebt of aan welke voorwaarden een kantoor of praktijkruimte aan huis moet voldoen. Je kunt hiervoor de deskundigen van De Woonwensfabriek inschakelen. Zij kunnen je met tal van praktische zaken helpen, zoals het vinden van een geschikte locatie voor je droomhuis maar ook met het ontwerp van de uiteindelijke woning.
Moderne bouwtechnieken
Als het gaat om duurzaamheid worden steeds nieuwe bouwtechnieken ontwikkeld. Zo wordt er beton ontwikkeld dat een veel lagere uitstoot van CO2 heeft dan het beton dat doorgaans wordt gebruikt. Ook een houten huis bouwen komt steeds vaker voor. Soms wordt het ‘skelet’ van het huis nog wel van staal gemaakt, maar er zijn ook woningen die volledig uit hout zijn opgetrokken en toch comfortabel zijn. Door speciale technieken zijn ze vocht en wind dicht en kun je ze ook in de winter zonder al te veel problemen warm stoken. Het hout dat voor deze huizen wordt gebruikt is zodanig bewerkt dat het tientallen jaren meegaat en niet gaat rotten. Je hoeft dus zeker niet bang te zijn dat de woning op een zeker moment instort. In Scandinavische landen worden al eeuwenlang houten huizen gebouwd en die voldoen ook aan alle moderne eisen.
Welke duurzame maatregelen kun je nemen?
Wil je je huis duurzaam maken, dan kun je tal van maatregelen nemen. De woning moet allereerst goed worden geïsoleerd. Als dat is gebeurd dan kun je het huis prima verwarmen met een warmtepomp, een gasaansluiting is dan niet meer nodig. De warmtepomp zorgt ook voor warm water uit de kraan en de douche. Zonnepanelen op het dak stellen je in staat om zelf stroom op te wekken. Als je dit combineert met een thuisbatterij dan heb je ook stroom beschikbaar als de zon onverhoopt niet fel genoeg schijnt. Er zijn ook steeds meer woningen die gebruikmaken van regenwater voor bijvoorbeeld het toilet en het douchen. Alleen voor consumptie wordt dan nog gebruik gemaakt van gezuiverd leidingwater. Overigens wordt ook het regenwater gezuiverd, het is niet zo dat dit ongefilterd voor de douche wordt gebruikt, omdat de kans immers bestaat dat je dit water binnenkrijgt. Ook mag het geen huidirritatie veroorzaken. Vaak wordt bij een duurzaam huis ook meteen een laadpaal voor een elektrische auto geplaatst.
Mijn naam is Nina en ik schrijf artikelen voor deze website die zich richt op diverse onderwerpen. Schrijven is altijd mijn passie geweest, en ik geniet ervan om mijn kennis en inzichten met anderen te delen. Of het nu gaat om lifestyle, technologie, gezondheid of reizen, ik vind het geweldig om te onderzoeken en te schrijven over de dingen die ons dagelijks leven beïnvloeden. Mijn doel is om informatieve en boeiende content te creëren die lezers inspireert en helpt. In mijn vrije tijd lees ik graag, ontdek ik nieuwe hobby's en breng ik tijd door met vrienden en familie.
Nieuwe blogs